10. Boğaziçi Film Festivali’nin ikinci gününde Ulusal Uzun Metraj ve Ulusal Belgesel Yarışmalarında yer alan filmlerin ekiplerinin katıldığı söyleşiler gerçekleşti. Ayrıca Lav Diaz’ın “When The Waves Are Gone” ve Biket İlhan’ın “Bir Hekimin Anıları” filmlerinin özel gösterimi yapıldı.
10. Boğaziçi Film Festivali’nin ikinci gününde Ulusal Uzun Metraj ve Ulusal Belgesel Yarışmalarında yer alan filmlerin ekiplerinin katıldığı söyleşiler gerçekleşti. Ayrıca Lav Diaz’ın “When The Waves Are Gone” ve Biket İlhan’ın “Bir Hekimin Anıları” filmlerinin özel gösterimi yapıldı.
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Boğaziçi Film Festivali’nin 21 Ekim Cumartesi günü Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşen programında Lav Diaz’ın “When The Waves Are Gone” ve AKM Yeşilçam Sineması’nda Biket İlhan’ın “Bir Hekimin Anıları” filmlerinin özel gösterimi seyircisiyle buluştu.
“When The Waves Are Gone” Film Ekibi Seyirciyle Buluştu
“When The Waves Are Gone” filminin özel gösteriminin ardından filmin yönetmeni Lav Diaz ve oyunculardan Ronnie Lazzaro seyirciyle bir araya geldi. Söyleşinin moderatörlüğünü festivalin koordinatörü Berfin Demirat yaptı.
Yönetmen Lav Diaz, filmin çekimleri sırasında bir yandan da senaryosunu yazmaya devam ettiğini belirtirken, dans sahnesini de bu şekilde eklediğini ifade etti. Diaz, yaratım sürecinin açık uçlu olduğunu söylerken, “Oyuncuların hareketleri de beni geliştiriyor.” dedi.
Filmin oyuncularından Ronnie Lazzaro, “Diaz ile çalışınca her şey kendiliğinden gelişiyor ve her an her şey olabiliyor.” ifadelerini kullandı. Lazzaro, çekimler sırasında en çok dans sahnelerinde yorulduğunu ama çok keyifli olduğunu sözlerine ekledi.
“Bir Hekimin Anıları”nın Özel Gösterimi Yapıldı
“Bir Hekimin Anıları” film gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşiye filmin yönetmeni Biket İlhan, senaristi Aydan Gündüz, oyunculardan Bahtiyar Engin ve film ekibi katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü sinema yazarı Gökşen Aydemir üstlendi.
Yönetmen Biket İlhan, bu filmle yakın tarihimize ait olayları ve bir takım değerli insanları yeniden gündeme getirdiklerini ya da tarihimizi bilmeyenlere fark etmeleri için olanak tanıdıklarını belirtti. İlhan, pandemi dönemine denk düşen filmiyle doktorlara selam vermek istediğini de dile getirdi.
Filmin oyuncularından Bahtiyar Engin, oynadığı rolden yola çıkarak yakın tarihi zannettiği gibi iyi bilmediğini bu filmle fark ettiğini söyledi. Engin, “Ne yazık ki Besim Ömer Akal’ın ismini daha önce hiç duymamıştım. Yakın tarihimiz ıskalanan, eski tarihimiz ise kavga ettiğimiz bir şey.” dedi.
Filmin senaristi Aydan Gündüz ise Türkiye’de arşiv konusuna değinerek, belgeleri bir araya getirip aktarmanın çok meşakatli bir süreç olduğunu ama ortaya çıkan film için değdiğini söyledi.
Ulusal Belgesel Yarışması Filmleri Seyirciyle Buluştu
Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan Mehmet Güreli’nin “Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner” ve Nihan Belgin’in “Karanlık Kutunun Doğu Serüveni” filmleri, 21 Ekim günü AKM Yeşilçam Sineması’nda seyirciyle buluştu.
“Karanlık Kutunun Doğu Serüveni” film gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşiye filmin senaristi ve yönetmeni Nihan Belgin ve yapımcısı Umut Beşkırma katıldı. Söyleşi, Akşam Gazetesi yazarı Ali Demirtaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.
Tarihte çekilen ilk fotoğraftan, İstanbul ve Doğu’ya dair fotoğraf arşivlerinden, Osmanlı dönemi fotoğrafçı ve hikâyelerinden bahsedilen söyleşide yönetmen Nihan Belgin, “Osmanlı’ya gidiyoruz ama hep bugünden bakıyoruz. Bugünde, çok fotoğraflı zamanlardayız.” dedi. Yapımcı Umut Beşkırma ise filmde Abdülhamit’in arşivi olan 36 bin fotoğraftan yararlandıklarını belirtti.
Festivalin ikinci gününde ayrıca Atlas 1948 Sineması’nda Ümran Safter’in “Kabahat”, Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in “Tebessüm”, Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmleri seyirciyle buluştu. Kadıköy Sineması’nda ise Miloš Pušić’in “Working Class Heroes”, Mihai Mincan’ın “To The North”, Lola Quivoron’ın “Rodeo” filmleri sinemaseverlerle bir araya gelirken; Enyedi’nin “The Story of My Wife” filminin özel gösterimi yapıldı.
Festivalde 23 Ekim Programı
10. Boğaziçi Film Festivali’nin üçüncü gününde Atlas 1948 Sineması’nda saat 13.00’da Filipinli yönetmen Lav Diaz masterclass verecek. Saat 16.00 seansında Cem Demirer’in “Mendirek”, 18.30 seansında Bianca Lucas’ın “Love Dog”, 21.00 seansında Selcen Ergun’un “Kar ve Ayı” filmleri seyircisiyle buluşacak.
Sinemaseverler, AKM Yeşilçam Sineması’nda saat 18.30 seansında Ulusal Belgesel Yarışması’nın kısa filmlerini seyredebilecekler. 21.00 seansında ise Ildikó Enyedi’nin “The Story of My Wife” filminin özel gösterimi olacak.
Kadıköy Sineması’nda saat 13.00 seansında Michal Blaško’nun “Victim”, 16.00 seansında Noémi Veronika Szakonyi’nin “Six Weeks”, 18.30 seansında Davit Pirtskhalava’nın “A Long Break” filmleri seyircisiyle bir araya gelecek. 21.00 seansında ise Lav Diaz’ın “When The Waves Are Gone” filminin özel gösterimi yapılacak.
Festival Biletleri Mobilet’te!
10. Boğaziçi Film Festivali’nin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 Sineması, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Festival biletleri 30 TL, belgesel ve kısa film gösterimleri ise 20 TL olmak üzere mobilet.com üzerinden satışa sunuluyor. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, VakıfBank’ın Ana Sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile gerçekleşecek “10. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere www.bogazicifilmfestivali.com ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.